حمل و نقل جاده ای یکی از قدیمیترین راههای جابجایی کالا در جهان می باشد که از نظر قیمت و سرعت جهت حمل بسیاری از کالاها و محموله ها مناسب است ، در حال حاضر بخش عمده ای از حمل و نقل کالاها در جهان از مسیر جاده ای صورت می پذیرد و از این رو شرکت حمل و نقل بین المللی سلیس رود اروند جهت رفع نیازهای مشتریانی که از حمل زمینی کالا و ترانزیت، استفاده می کنند خدمات مختلفی را ارائه می کند.

حمل و نقل جاده‌ای

حمل و نقل جاده‌ای یکی از انعطاف‌پذیرترین گزینه‌ها برای صادرات کالا محسوب می‌شود که معمولاً سریع و کارآمد است. مزایای حمل و نقل جاده‌ای: کم هزینه بودن، دسترسی به شبکه‌های گسترده جاده‌ای در سراسر جهان، تحویل ایمن و خصوصی. با این وجود می‌توان به معایبی نیز برای حمل و نقل جاده‌ای اشاره کرد که عبارتند از:

  • طی مسافت‌های زمینی نیاز به زمان بیشتری دارد و امکان تاخیر به دلیل ترافیک وجود دارد.
  • خطر آسیب دیدن کالا، به ویژه در مسافت‍های طولانی وجود دارد.
  • در برخی از کشورها هزینه‌های عوارض جاده‌ای زیاد است.

علاوه بر این موارد، برای حمل و نقل جاده‌ای باید با مقررات مختلف جاده‌ای و ترافیکی در کشورهای مختلف آشنا بود. نرخ پایه هم متفاوت است و نرخ‌ها بر اساس فاکتورهای متعددی از جمله مجوزها، مسیر انتخابی، هزینه‌های سوخت، مقررات و مالیات، متغیر است. همچنین رانندگان وسایل نقلیه حامل کالاهای خطرناک باید گواهی آموزش ADR در زمینه حمل و نقل کالاهای خطرناک داشته باشند. کالاهایی که به عنوان خطرناک تعریف می‌شوند عبارتند از: مواد منفجره، مایعات و مواد جامد قابل اشتعال، گازها ، مواد اکسید کننده، مواد رادیواکتیو و مواد سمی.

 

نگاهی به حقوق حمل و نقل زمینی

اولین موضوعی که در حقوق حمل و نقل اهمیت دارد به همراه داشتن مدارک شناسایی رانندگان می‌باشد

به همراه داشتن مدارک مورد نیاز رانندگان

تمام رانندگانی که قصد فعالیت در زمینه حمل و نقل جاده‌ای را دارند، موظفند علاوه بر مدارک عمومی نظیر گواهینامه، بیمه، کارت شناسایی، سایر مدارک معتبر را نیز به همراه داشته باشند. این مدارک شامل به همراه داشتن دفترچه کار، کارت شناسایی هوشمند، کارت صحت و سلامت جسمی و روانی، کارت وابستگی، دفترچه مدت کار و بازرسی سرعت و کارت شناسایی ناوگان حمل و نقل را می‌شود.

دفترچه کار: یکی از مفاد مندرج در آیین‌نامه حقوق حمل و نقل زمینی به همراه داشتن دفترچه کار است تا پلیس راهور از نحوه فعالیت او مطلع شود. در صورت نداشتن این برگه پلیس می‌تواند دفترچه کار او را به مدت ۶ ماه به حالت تعلیق دربیاورد.

کارت شناسایی هوشمند: کارت شناسایی هوشمند برای استعلام گرفتن پیشینه رانندگان کاربرد دارد. پلیس با این کار هویت رانندگان را تشخیص می‌دهد.

کارت صحت سلامتی: کلیه رانندگان موظفند برای تایید سلامت روحی و جسمی خود اقدام به دریافت این کارت کنند. در این کارت سلامت رانندگان تایید شده و عدم ابتلا به بیماری‌های روانی و جسمی آن‌ها صادر می‌شود.

دفترچه مدت کار: یکی دیگر از مفاد مندرج در آیین‌نامه حقوق حمل و نقل زمینی به همراه داشتن دفترچه مدت کار است. این دفترچه از سوی نیروی انتظامی صادر و مدت کار رانندگان بر حسب نوع فعالیت مشخص می‌شود.

کارت شناسایی ناوگان و کارت وابستگی: این دو کارت برای این صادر می‌شوند که مشخص گردد وسایل نقلیه متعلق به چه شرکتی بوده و مشخصات ناوگان در آن درج شده است.

تجهیزات لازم خودرو

این قوانین شامل داشتن تجهیزات کامل خودرو بوده و باید تمام استانداردهای لازم را جهت عبور و مرور داشته باشد. این تجهیزات شامل جعبه کمک‌های اولیه، کپسول آتشنشانی، علائم ایمنی نظیر دوک، دستگاه تاخوگراف (دستگاه ثبت سرعت وسیله نقلیه و مدت کار راننده)، زنجیر چرخ، لاستیک‌های آج‌دار و غیره که به همراه داشتن همه آن‌ها اجباری است. در صورتی که خودرویی یکی از این وسایل را نداشته باشد، جریمه خواهد شد و ممکن است فعالیت‌های او و شرکت ارائه دهنده سرویس برای مدتی به حالت تعلیق دربیایند.

مفاد مندرج در اساسنامه حقوق حمل و نقل زمینی در همان ابتدای تاسیس شرکت‌های باربری و مسافربری به آن‌ها ابلاغ می‌گردد. تمام این شرکت‌ها موظفند رانندگان خود را نسبت به اجرای این مفاد توجیه کنند؛ در غیر این صورت هر خطایی که از سوی رانندگان متخلف سر بزند متوجه شرکت‌های ارائه دهنده سرویس نیز خواهد شد. به گونه‌ای که ممکن است در صورت تداوم تکرار تخلفات، پروانه حمل و نقل آن‌ها باطل شود.

اسناد حمل و نقل

این اسناد شامل صورت وضعیت، بلیط مسافر و بارنامه (در صورت حمل بار) می‌شود که به همراه داشتن آن‌ها بسیار مهم است. صورت وضعیت از سوی وزارت راه و ترابری صادر و توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی چاپ می‌شود. این سند برای مسافرت‌های بالای ۲۰ کیلومتر بوده و مفاد مندرج در آن بدین شرح است که اگر تعداد مسافر و بار بیش از حد مجاز و تعیین شده باشد، شرکت و راننده متحمل پرداخت جریمه خواهند شد.

تمام مفاد مندرج در اساسنامه حقوق حمل و نقل زمینی توسط شرکت‌های ترابری باید به امضا برسد. در صورتی که این شرکت‌ها پس از امضای اساسنامه اقدام به تخلف کنند با جریمه‌های سنگین از سوی وزارت راه و ترابری و پلیس راهور مواجه خواهند شد. این قوانین بدین خاطر وضع شده است تا امنیت جانی مسافران و سلامت محموله‌های ارسالی کاملا تامین شوند

ادامه مطلب

پرواترابر کلیه حقوق محفوظ است.